a nton Kropivšek

A nton Kropivšek

Geboren 18 april 1958 te Geleen

Wie, Wat, Waar En Wanneer

Studeerde schoolmuziek B aan het conservatorium in Maastricht.
Al meer dan 45 jaar is hij als dirigent in de koorzang bijzonder actief. Tijdens en na zijn conservatoriumopleiding te Maastricht heeft Anton zich ontwikkeld als een veelzijdig musicus: docent, componist, arrangeur en uiteraard dirigent. Hij dirigeerde en dirigeert nog steeds diverse koren. 
In 2003 behaalde Anton met zijn mannenkoren Oranje uit Schinveld en het Venrays Mannenkoor respectievelijk de 1e en 2e plaats in de hoogste categorie tijdens het Nederlands Mannenkoorconcours te Zutphen. Met het Venrays Mannenkoor werd hij in de hoogste categorie tijdens het Nederlands Mannenkoorconcours te Zwolle in april 2014 wederom landskampioen.
Hij leidde meerdere malen koorwerken met orkestbegeleiding, zoals de uitvoering van Messe de Solenelle van Gounod. Het gemengd koor ‘Crescendo’ uit Doenrade en het orkest ‘Symphonic Impulse’ openden in de Pancratiuskerk te Heerlen de Dag van de Blaasmuziek 2003. In december 2004 leidde hij de première van het kerstoratorium van de Maastrichtse componist Jean Lambrechts, uitgevoerd door het Limburgs Symfonie Orkest en het Venrays Mannenkoor. 
In juli 2005 tijdens het WMC te Kerkrade werd de samenwerking tussen fanfare ‘Eensgezindheid’ uit Maasbracht, John Bröcheler en Antons vocaal ensemble The Anthony Singers bekroond met de wereldtitel in de concertafdeling.
Aan de muziekscholen in Heerlen en Maastricht gaf hij luistercursussen en in Heerlen doceerde hij ook het vak koorscholing. Voor zijn cursisten ontwikkelde hij een methodiek ‘Koorscholing voor de koorzang’. Vóór de concerten van het Limburgs Symfonie Orkest (LSO) verzorgde hij inleidingen. Als muziekdocent was hij o.m. verbonden aan het Graaf Huyn College te Geleen. 
Op 14 September 2014 werd hem de Limburgse Koorprijs van de VNK Limburg toegekend, voor zijn vele werkzaamheden voor de Limburgse koren en koormuziek.
In april 2016 mocht hij de eervolle onderscheiding van Majesteit Koning Willem-Alexander “Ridder in de Orde van Oranje Nassau’ ontvangen.
In 2017 tijdens de Limburgse Koordagen werd hij met het gemengd koor Crescendo – Doenrade ‘het beste grote koor van Limburg.’
Momenteel – juli 2022 – is Anton Kropivšek dirigent van gemengd koor ‘Crescendo’ te Doenrade, zangvereniging ‘Oranje’ te Schinveld, het kerkelijk zangkoor St.Joseph te Bocholtz en kerkkoor St. Caecilia te Heerlerheide.
Ook is hij artistiek leider en dirigent van het gemengd vocaal ensemble Canto Rinato, een 20-tal zangers, die zich toeleggen op de uitvoering van exclusieve religieuze en profane koormuziek van met name hedendaagse componisten en arrangeurs., zo ook werk van hun eigen muzikaal leider. 
Met Canto Rinato werd hij ’t ‘Beste Limburgse koor van 2019’ tijdens de Limburgse Korendagen in okt. 2019.
In juni 2022 nam hij afscheid van ZIJN Venrays Mannenkoor en werd benoemd tot Ere-dirigent.
Voor de Sloveense muziekuitgever Astrum schrijft hij regelmatig liederen voor het Sloveense onderwijs; enkele composities voor mannenkoor zijn bij KONEZA, uitgeverij van het KNZV, korenbond voor mannenkoren, uitgegeven.

Download een lijst van werken