A rno Dieteren

A rno Dieteren

Geboren 17 februari 1951 te Schinnen

Wie, Wat, Waar En Wanneer

Arno Dieteren studeerde hobo, piano en orkestdirectie aan het Maastrichts conservatorium.

Na zijn studie richtte hij het Kamermuziekensemble Contraint op waarmee hij in binnen-en buitenland talloze uitvoeringen gaf van composities uit de twintigste eeuw en speciaal voor het ensemble gecomponeerde werken. Vrij snel ontstond een nieuwsgierigheid naar muziektheater dat uitmondde in succesvolle samenwerkingen met Theater Teneeter, Theater Sirkel, Theater Kontra-Punkt en het Huis van Bourgondië.

Zijn drang om te componeren kreeg vorm in de samenwerking met Theater Teneeter. Voor hen schreef hij in 1996 de muziektheaterproductie Kaspar Hauser. Vanaf dat moment liet het componeren hem niet meer los. Uit diverse richtingen werd hij verzocht om werken te schrijven hetgeen resulteert in een voorlopige werklijst die u hieronder kunt downloaden.

Arno Dieteren schreef op tekst van Geert Setola een stuk voor Ensemble 88 Ulyssis in Still Waters dat in 2010 in première werd gebracht.

De Schunck Muziekschool in Heerlen heeft aan Arno Dieteren ter gelegenheid van het 125 jarig bestaan een opdracht gegeven voor het schrijven van een blokfluitkwartet. Het werk werd voor het eerst in 2010 uitgevoerd.

Voor de 6 Tage Oper in Düsseldorf in 2010 schreef Arno Dieteren muziek voor de eerste scheppingsdag uit GENESIS 1. De teksten zijn van Geert Setola.

Voor het hoorspel ZEVENTIG maakte Arno een script a.h.v. de tekst van Dick Gebuys. Samen met Jos Smeets stelde hij het geluidspoor samen.

Er was eens … 
Uitgevoerd tijdens het concert 70 van 14 mei in de Kopermolen in Vaals, ter gelegenheid van de 70e verjaardag van Arno en zijn collega-componist John Slangen.

Woven sounds
ter gelegenheid van de viering van de 70ste verjaardag van Arno
Dieteren en John Slangen op 12 juni 2022 in het Clemenskerkje
in Brunssum.
Musique pour la fête d’Arno et Paulien – Hans Kockelmans 
Tweern – John Slangen
Er was eens – Arno Dieteren
Ik ben – Arno Dieteren
Parmelia – Germaine Sijstermans
Het lied van de Haan – Arno Dieteren/Hans Kockelmans 
Perkaal – John Slangen
Wildfire – Sachit Ajmani
Voor meer info en concertregistratie L1, klik HIER.

 

De Stichting Maastrichtse Componisten eert jaarlijks een Maastrichtse componist of componist die daar studeerde met een plaquette.
In 2021 Arno Dieteren t.g.v. zijn 70ste verjaardag.
Naast een interview met Arno wordt er ook een werk van hem gespeeld. Het betreft: ER WAS EENS (2016) Trio voor klarinet, altviool en piano Paulien Dieteren, klarinet Guus Ghijsen, altviool Arno Dieteren, piano.

 

 

 

“In Brunssum woont een bijzondere componist: Arno Dieteren! Onlangs kreeg Arno Dieteren een onderscheiding uit handen van de Stichting Maastrichtse Componisten vanwege zijn vele verdiensten voor de Limburgse muziekcultuur.”


Pianist, componist Arno Dieteren is de gast in deze Blaaskracht.  
Arno Dieteren is een bijzondere musicus. Was hij vroeger bekend als pianodocent bij Muziekschool Heerlen en als muzikaal leider van ensemble Contraint dat zich toelegde op de muziek uit de 20e eeuw, de laatste jaren houdt Arno zich vooral bezig met componeren.
Met zijn composities zoekt hij de verbinding met theater, geluidsstudio, proza en poëzie; een Gesamtkünstler van deze tijd.
Beluister de
podcast.

Partituurvoorbeelden

Klik op de afbeelding om een partituurvoorbeeld in te zien.

Empty handed voor: slagwerk, keyboard, piano, celesta en soundtrack
Eindelijk Los voor: piano en basklarinet