A nna Backerra

A nna Backerra

Geboren op 8 juni 1953 te Maastricht

Wie, Wat, Waar En Wanneer

Anna Backerra heeft na een studie theoretische natuurkunde op latere leeftijd alsnog compositie gestudeerd in Enschede bij David Rowland.
Ze won in 2000 als student de tweede prijs van het Flutonicon concours met een trio voor twee fluiten en piano (later bewerkt voor fluit, klarinet en piano).
In Wenen woonde ze een masterclass bij van Alan Forte, een Amerikaanse musicoloog die ‘set theorie’ had ontwikkeld als een instrument voor het componeren van hedendaagse muziek. Door dit te gebruiken, geïnspireerd door de muziek van Schönberg, heeft ze een ‘relatief tonaal systeem’ ontwikkeld, waarin de twaalf mogelijke drieklanken als richtlijn dienen. Dit leidde tot een analogie met de relativiteitstheorie van Einstein, waarin relatieve ruimte en tijd de sleutelelementen zijn in astronomische waarnemingen. In Sint Petersburg (Rusland) studeerde ze bij Boris Tishenko, voormalig leerling en assistent van Shostakovitsch. 
Vanaf 2010 heeft ze in Deventer jaarlijks het muzikaal evenement “Fresh Notes in Spring” georganiseerd voor kinderen van 6 tot 12 jaar, door 18 musici van het Taurida Orkest o.l.v. Michail Golikov uit St. Petersburg.
Parallel hieraan is ze blijven doorwerken aan een nieuwe natuurkundige theorie en publiceert de resultaten ervan regelmatig in vaktijdschriften.

Meer muziek is te beluisteren op www.annabackerra.com