H ans Meeuws

H ans Meeuws

Geboren in 1943 te Heerlen

Wie, Wat, Waar En Wanneer

Hans Meeuws (1943) volgde zijn muziekstudies (schoolmuziek en piano) aan de conservatoria van Maastricht en Den Haag. Al vóór zijn muziekstudies ontstonden zijn eerste compositites. Maar eenmaal bezig met de muziekstudie speelden docenten als Kees van Baaren, Jan van Dijk en Rudolf Koumans een sterk stimulerende rol en is de componeerlust niet meer gestopt. Naast zijn loopbaan als docent muziek in het voortgezet onderwijs is Hans Meeuws dan ook blijven componeren.

Enkele tientallen composities ontstonden n.a.v. schoolsituaties als feesten en andere gelegenheden binnen het schoolleven. Hierdoor ontstonden naast werken als musicals ook op zichzelf staande muziekstukken voor schoolorkest, -koor en ad hoc ensembles.

Hans Meeuws’ oeuvre staat los van het muziekonderwijs en bestaat hoofdzakelijk uit kamermuziek voor de meest uiteenlopende bezettingen. Het vocale aandeel speelt daarbij een overheersende rol. Inspiratie zoekt hij vaak in de literatuur waarbij hij met zijn schrijfwijze gemakkelijk aansluiting vindt. Zijn oeuvre omvat naast instrumentale werken dan ook veel liederen op franse, engelse en nederlandse teksten voor solostem met begeleiding van piano of kleine instrumentale ensembles, alsook werken voor koor.

Hans Meeuws componeert in een gematigd moderne stijl. Zijn oeuvre omvat ruim honderd muziekstukken waarvan vele in opdracht werden geschreven.