H enry Konsten

H enry Konsten

Geboren 19 november 1963 te Heerlen

Wie, Wat, Waar En Wanneer

Henry Konsten website PNG

Henry Konsten (1963) kan zich niet anders herinneren dan dat hij met muziek bezig is. Op zijn tiende begon hij met de altsaxofoon, gevolgd door de studie piano op zijn elfde. Henry schreef zijn eerst compositie toen hij twaalf was. Sinds die tijd hebben compositie, piano en saxofoon zijn leven vorm gegeven en gedomineerd. In 1982 behaalde hij zijn gymnasium diploma aan het Bernardinus college te Heerlen, waarna hij compositie ging studeren bij Henri Delnooz en Robert Platz aan het conservatorium van Maastricht. Deze studie sloot hij succesvol af in 1991.
Aan hetzelfde Conservatorium studeerde hij piano bij Hédy Schneider, Jo Dusseldorp en Joop Grubben. Deze studie werd succesvol afgesloten in 1989. Later behaalde hij het staatsexamen diploma saxofoon in 1998.

Zoals blijkt uit zijn opus lijst heeft Henry voor uiteenlopende bezettingen geschreven: opera’s, werken voor groot orkest, kamermuziek, liederen, koorwerken à capella en met orkest, solowerken voor verschillende instrumenten. Voor verschillende werken waren er opdrachten. Maar altijd zijn zijn composities geschreven uit liefde voor de muziek geschreven. Dat is steeds de drijvende kracht. Over zijn eigen composities zegt Henry, “Kwaliteit is mijn basis. Klassieke muziek kan soms heel eenvoudig lijken maar dat is het zeker niet. Ik
probeer de zaken eenvoudig te houden zonder aan complexiteit van expressie in te boeten. Ik merk dat hoe ouder ik word hoe sneller ik componeer. Toen ik jonger was dacht ik veel over componeren na. Nu ik ouder ben doe ik dat niet meer zo; de muziek vloeit enkel. Zij die mij hebben zien componeren zeggen dat ik zing als ik schrijf maar ik ben me dat helemaal niet bewust.” Op de vraag hoe het leven van een componist is antwoord Henry: “Eigenlijk lijkt het nogal idioot wat ik doe. Soms ben ik weleens verbaasd over mijzelf. Muziek, compositie en kunst in het algemeen worden niet erg gewaardeerd in onze tijd in onze samenleving. Dat is natuurlijk erg jammer. Er zijn maar weinig mensen die echt waardering hebben voor kunst, waardoor het moeilijk is om er voldoende geld mee te verdienen. Desalniettemin ga ik er gewoon mee door. We moeten niet vergeten dat homo sapiens altijd kunst heeft voort gebracht door de tijden heen, denk maar aan de oeroude grottekeningen die men heeft gevonden. Blijkbaar zijn kunst en muziek diep verankerd in het menselijk verlangen.”
Voor meer info zie zijn website.