J ohn Slangen

J ohn Slangen

Geboren op 24 Januari 1951 te Kerkrade

Wie, Wat, Waar En Wanneer

John Slangen koos op relatief late leeftijd voor de muziek. Pas op 18-jarige leeftijd nam hij regulaire pianolessen.
Na één jaar (72/73) gerichte voorbereiding begon hij in 1973 aan zijn conservatorium studie: Theorie der Muziek en (in 1975) Compositie aan het Maastrichts Conservatorium, beide vakken bij Matty Niël.
In 1978 voltooide hij zijn Theorieopleiding en werd aansluitend aangesteld als leraar theoretische vakken (Harmonieleer, Contrapunt en Analyse) aan het Conservatorium te Maastricht (thans het Conservatorium van de Hogeschool Zuyd). In 1980 behaalde hij de Prijs voor Compositie waarmee zijn compositieopleiding werd afgesloten.


In 1987 is hij medeoprichter, bestuurslid en in de periode 1990-1992 voorzitter van de Stichting Limburgse Componisten. Van 1995 tot 2001 maakte hij opnieuw deel uit van het bestuur.
Vanaf 1989 is hij werkzaam als leraar in het hoofdvak Compositie en tevens, sinds 1990, als leraar in het hoofdvak Theorie aan het Conservatorium van de Hogeschool Maastricht.
In 1989 was hij leider van de werkgroep die de afdeling Hedendaagse Kamermuziek aan het conservatorium heeft opgezet; sinds 1990 is hij lid van deze werkgroep.
Hij was lid van de Interne Artistieke adviesraad van het conservatorium van 1993 (het oprichtingsjaar) tot 1996. Sinds 2000 geeft hij de colleges over twintigste-eeuwse muziek in de afdeling muziekgeschiedenis.
Namens het conservatorium nam hij deel aan de voorbereiding en uitvoering van samenwerkingsprojecten tussen het conservatorium en de Rijksuniversiteit Limburg (thans de vakgroep Letteren en Kunst van de faculteit der Cultuurwetenschappen: cursussen Opera en Cultuur & Lied en Cultuur (89-96), daarnaast kunstpractica (93-95) en colleges (1992-1999) voor de studenten Cultuur en Wetenschapsstudies.
Vanaf april 2003 tot 2015 was hij werkzaam als hoofdvakdocent voor Compositie en het hoofdvak Theorie, docent muziekgeschiedenis en was hij lid van de staf van het Conservatorium Maastricht als Hoofd van de Afdeling Muziek Klassiek.
Hij is regelmatig werkzaam in werkgroepen, adviesraden en besturen.
Slangen, die sinds 1980 als componist in de openbaarheid treedt, componeerde tot op dit moment ruim honderd werken, met name kamermuziek, daarnaast werken voor orkest en een opera.
Uitvoeringen hebben plaatsgevonden in Nederland, Duitsland, België, Rusland, Denemarken, Noorwegen en de Verenigde Staten. Radio-opnamen van zijn werk werden gemaakt door BRT, NOS, Omroep Limburg, WDR III en de Russische Radio-omroep.

Perkaal 
Uitgevoerd tijdens het concert 70 van 14 mei in de Kopermolen in Vaals, ter gelegenheid van de 70e verjaardag van John en zijn collega-componist Arno Dieteren.

Beluister onderstaande audiovoorbeelden:

“Tweern” op.111, voor klarinet en basklarinet
“Volucris” op.83, voor klarinet violoncello, contrabas en piano