J os Smeets

J os Smeets

Geboren 26 maart 1965 te Kerkrade

Wie, Wat, Waar En Wanneer

Jos Smeets (pseudoniem Lado Derjosz) studeerde compositie bij Gerard Sars en HAFA-instrumentatie bij Dominique Schreurs en Frans Hendrikx.

Hij schrijft muziek in diverse genres: pop/jazz/tunes, hedendaags (atonaal), gematigd modern en meditatief. Voor hem is elke compositie een nieuwe ontdekkingstocht: een inspirerend idee om uit te werken. Of dat nu extreem atonaal of lieflijk tonaal is, speelt voor hem geen rol. Hij laat zich hierbij leiden door de gegeven situatie: veelal gematigd modern, tonaal (voor amateurs); atonaal en experimenteler (voor professionals).

Zijn meditatieve muziek — veelal elektronische klanken, klankschalen, solfeggio stemvorken e.d., aangevuld met instrumentalisten, zangers, sprekers — heeft een duidelijk bepaalde functie en stelt derhalve hele andere eisen. Het zijn meestal minimalistische tonale of modale stukken: repeterende ritmes en arpeggio’s, elementaire melodielijnen of improvisatie-achtige passages en brede akkoorden.

Sinds 2012 is er een duidelijke brug ontstaan tussen de laatstgenoemde en zijn contemporaine muziek. Opgenomen teksten – in de vorm van klanksporen – spelen een steeds grotere rol in zijn composities. De teksten “verwijzen” veelal naar diepere Waarheden van ons bestaan. Titels als Verstilling (voor stem en piano), Verwondering (voor stem, piano en fluit) en Is er Dood na dit Leven? (voor symfonieorkest en geluidsspoor) zijn niet toevallig. De eigen teksten zijn een integraal onderdeel van de compositie. Deze ontstaan vanuit spirituele intuïtieve, subjectieve inzichten zoals vele Verlichte Meesters uit heden en verleden deze verwoord(d)en.

In zijn recenter werk is er nog een discipline bijgekomen: videomaker. Sinds 2017 heeft hij zo’n 50 video’s voor YouTube gemaakt, waaronder enkele voor de Stichting Limburgse Componisten. De meeste video’s zijn echter van meditatieve aard als “aankleding” bij zijn (geleide) meditaties, soms voor of in samenwerking met anderen. Zie hiervoor zijn YouTubekanaal (YosijiMusic – (pseudoniem Yosiji voor zijn meditatieve muziek).

Voor zijn stuk For They Shall Inherit the Earth (2020), in opdracht van het Neue Musik Ensemble Aachen, heeft hij een film samengesteld, waardoor muziek, teksten, klankspoor en beelden een ‘Gesamtkunstwerk” vormen.
Het thema van dat jaar was Blue Planet en Jos koos ervoor om, in het kader van dit thema, de geschiedenis van de planeet en de mensheid bondig en afwisselend vorm te geven. Het tempo van teksten en beelden is hoog en dat was een bewuste keuze. De tijdgeest is er een van zappen en concentratiebogen van enkele seconden. De “human mind” is op hol geslagen en het “intellect” lijkt nog de enige geestelijke kwaliteit die de mensheid beheerst. Het intellect heeft ons, in de loop der tijden, veel gebracht, maar nu wordt het analytisch denken “dysfunctional” en destructief. In het laatste deel van dit werk wordt er echter een positief vergezicht geschetst, want doomscenario’s zijn er al meer dan voldoende, onder leiding van datzelfde intellect. De mensheid is toe aan de volgende stap in de evolutie.

Is er Dood na dit Leven? (2012)
Dit is een driedelige dodecafonische miniatuur voor symfonie-orkest en geluidspoor, waarin het idee van “dood” onderzocht wordt.
De stem van Pastor Bert stelt een aantal fundamentele vragen, gebaseerd op The Work van Byron Katie. Alle andere stemmen doen allerlei uitspraken over de dood, veelal volgens de materialistische visie. Het slotwoord heeft echter de Vietnamese boeddhistische monnik Thich Nhat Hanh:
“And that is why the notion of Death cannot be apllied to Reality.”

Inventio Bicinia for 2/4 Woodwinds (2019), uitgevoerd tijdens het concert Miniatures for Woodwinds van onze stichting (Stichting Limburgse Componisten) in samenwerking met de Kopermolen in Vaals, 16 november 2019. Uitvoerenden: collega-componisten Ricarda Schumann (dwarsfluit), Ton Verhiel (baritonsaxofoon), bijgestaan door Paulien Dieteren (basklarinet) en Beppie Paquay (klarinet). Deze twee-stemmige composities zijn er in verschillende combinaties, te weten fluit/hobo/klarinet + fagot/basklarinet/baritonsaxofoon. Speciaal voor dit concert heb ik van deel 4 een apart arrangement voor 4 instrumenten gemaakt.

In 2007 organiseerde de Stichting Limburgse Componisten Tour de Carillon: ons eerste collectieve project. Alle aangesloten componisten werden in staat gesteld een nieuwe urenmelodie voor één van onze Limburgse carillons te componeren. Dit is mijn stukje Octobells (2007) dat ik voor de Sint Petrus’ Bandenkerk van Venray schreef. In de video kunt u meer informatie lezen over het gehele project. Zie ook de pagina Projecten.

Beluister de volgende audiovoorbeelden:

2 Fragmenten uit: Seriële Variaties (gecomponeerd samen met fluitist Jos Janssen)
Fragment (slot) uit: De verschijning voor Pilatus
2 Fragmenten uit: Duet for trumpet and trombone