J os Smeets

J os Smeets

Geboren 1951 te Kerkrade

Wie, Wat, Waar En Wanneer

Jos Smeets (pseudoniem Lado Derjosz) studeerde compositie bij Gerard Sars en HAFA-instrumentatie bij Dominique Schreurs en Frans Hendrikx.

Hij schrijft muziek in diverse genres: pop/jazz/tunes, hedendaags (atonaal), gematigd modern en meditatief. Voor hem is elke compositie een nieuwe ontdekkingstocht: een inspirerend idee om uit te werken. Of dat nu extreem atonaal of lieflijk tonaal is, speelt voor hem geen rol. Hij laat zich hierbij leiden door de gegeven situatie: veelal gematigd modern, tonaal (voor amateurs); atonaal en experimenteler (voor professionals).

Zijn meditatieve muziek — veelal elektronische klanken, klankschalen, solfeggio stemvorken e.d., aangevuld met instrumentalisten, zangers, sprekers — heeft een duidelijk bepaalde functie en stelt derhalve hele andere eisen. Het zijn meestal minimalistische tonale of modale stukken: repeterende ritmes en arpeggio’s, elementaire melodielijnen of improvisatie-achtige passages en brede akkoorden.

Sinds 2012 is er een duidelijke brug ontstaan tussen de laatstgenoemde en zijn contemporaine muziek. Opgenomen teksten – in de vorm van klanksporen – spelen een steeds grotere rol in zijn composities. De teksten “verwijzen” veelal naar diepere Waarheden van ons bestaan. Titels als Verstilling (voor stem en piano), Verwondering (voor stem, piano en fluit) en Is er Dood na dit Leven? (voor symfonieorkest en geluidsspoor) zijn niet toevallig. De eigen teksten zijn een integraal onderdeel van de compositie. Deze ontstaan vanuit spirituele intuïtieve, subjectieve inzichten zoals vele Verlichte Meesters uit heden en verleden deze verwoord(d)en.

In zijn recenter werk is er nog een discipline bijgekomen: videomaker. Sinds 2017 heeft hij zo’n 50 video’s voor YouTube gemaakt, waaronder enkele voor de Stichting Limburgse Componisten. De meeste video’s zijn echter van meditatieve aard als “aankleding” bij zijn (geleide) meditaties, soms voor of in samenwerking met anderen.

Zijn YouTubekanaal(YosijiMusics – pseudoniem gebruikt voor meditatieve muziek).
Voor zijn stuk For They Shall Inherit the Earth (2020) heeft hij een hele film samengesteld, waardoor muziek, klankspoor en beelden een ‘Gesamtkunstwerk” vormen.

Beluister de volgende audiovoorbeelden:

Fragment (slot) uit: De verschijning voor Pilatus
2 Fragmenten uit: Duet for trumpet and trombone